Sotong goreng kicap ni, senang saja. Rasanya semua pn tau buat, kan? Saje jer gatal2 tangan nk post kat sini....
Bahan2
1 kg sotong (semalam suami beli, RM 18/kg...harga biasa? x sure la pulak)
Kunyit serbuk secukupnya
Garam secukup rasa
2 biji Bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Halia sebesar ibu jari - dihiris
2 batang cili merah - dihiris
5 batang cili padi - dihiris
Asam jawa
Kicap manis & masin (saya gunakan kicap manis cap kipas udang & kicap masin Tamin)
Cara-cara
- Gaulkan sotong dengan garam & kunyit secukupnya. Goreng sehingga garing (sebab saya suka garing). Tapi jangan lama sangat sebab x nak sotong jadi keras. Toskan minyak & ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali lain. Boleh juga kalau nk gunakan minyak goreng sotong, tapi saya x galakkan sebab kolesterol. Hehehe....kena jaga kesihatan skit.
- Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih, halia, cili merah & cili padi, goreng sehingga naik bau.
- Masukkan sedikit air asam jawa & kicap. Masak hingga mendidih
- Masukkan sotong goreng tadi.
- Masak sebentar. Angkat & hidangkan.
Sekian. Kalau x sedap, beritahu ye....boleh saya try cara korang pulak....!!
++...Betol la azee...kite terlupa pasal kicap....Dah masuk dah....++
2 comments:
dayah, wan pun xsuka kalau sotong tak goreng dulu
mana kicapnye?
Post a Comment